Samenwerking vakgroepen openbare gezondheid (OGZ)

  • 25 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid

De vakgroep openbare gezondheid bestaat uit drie specialisaties in het publieke domein namelijk Infectieziektebestrijding, Seksuele Gezondheid en Tuberculose. Verpleegkundigen in deze specifieke aandachtsgebieden zijn werkzaam bij een GGD.

Al twee jaar lang staat de afdeling Infectieziektebestrijding volop in de aandacht wegens de Coronacrisis. Door de coronacrisis is het ineens heel zichtbaar geworden welke taak een GGD heeft in de infectieziektebestrijding. Daarnaast is het duidelijk geworden dat in de huidige organisatie van infectieziektebestrijding het niet eenvoudig is te acteren ten tijde van crisis. Dit is dus het momentum om infectieziekten toekomstbestendig te organiseren. Natuurlijk is de functie van verpleegkundigen hierin belangrijk.

De drie verpleegkundige vakgroepen in de OGZ zijn gestart met het toewerken naar een intensievere manier van samenwerking waarbinnen de eigenheid van iedere specialisatie behouden blijft. Die eigenheid is belangrijk in het momenteel snel veranderende landschap. Het positioneren van verpleegkundigen in deze reorganisatie is prioriteit is voor de vakgroepen. Hierover zijn de vakgroepen in gesprek met onder andere het RIVM, GGDGHOR Nederland en de NSPOH.

Voorzitters van de vakgroepen zijn:

  • Harriëtte van Buel, Vakgroep Seksuele Gezondheid
  • Marian Lenders, Vakgroep Infectieziektebestrijding
  • Geraldine ter Linde, Vakgroep Tuberculose

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)