Maatschappij steeds ingewikkelder

  • 20 december 2022
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid
Soler Berk

Het aantal laaggeletterden is toegenomen van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen. Deels door beter onderzoek en deels omdat de maatschappij ingewikkelder geworden is. Soler Berk (NCJ, alliantie kinderarmoede) schetst in zijn lezing “Laaggeletterdheid en armoede” tijdens de ALV van 29 november 2022 in een aantal praktijkvoorbeelden de problematiek van laaggeletterdheid en armoede in relatie tot de dagelijkse werkzaamheden. Verpleegkundigen kunnen het verschil maken door het vroegtijdig te signaleren. Je hoeft het niet zelf op te pakken, maar het is goed om mensen warm over te dragen, door zelf op te bellen naar degene die je cliënt verder kan helpen. Hoe je het gesprek op gang bent en hoe je doorverwijst vind je terug in een handreiking met tips om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. De handreiking is gemaakt voor de JGZ maar is ook goed bruikbaar voor de gehele Publieke Gezondheid. 

Soler Berk merkt op dat ook verpleegkundigen in de publieke gezondheid het momenteel financieel steeds zwaarder hebben: vorig jaar maakte 10% zich zorgen over hun financiën, nu is dat 45%, blijkt uit een peiling.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)