De Early Life Stress (ELS) werkgroep komt graag met jou in contact!

  • 19 februari 2023
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Early Life Stress

Stress hoort bij het leven en stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Maar als stress te lang aanhoudt, kan dat negatieve invloed op lichaam en geest hebben. Zeker in de gevoelige perioden van de eerste 1000 dagen en tijdens de adolescentie. Deze schadelijke chronische Early Life Stress,  willen we het liefst voorkomen, en als dat niet lukt, zo snel mogelijk op ingrijpen. 
Na de Eusuhm Declaration on Early Life Stress in 2019 heeft een werkgroep van jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen de handschoen opgepakt om de aanbevelingen uit de Declaration te vertalen naar handvatten voor de praktijk van de jeugdgezondheidszorg in Nederland. We hebben gemerkt hoe veelzijdig dit onderwerp is, hoe breed, maar ook zó belangrijk voor de kinderen en hun ouders. Hier ligt een kans voor echte preventie! Binnenkort komen we met het werkplan voor 2023.

De  werkgroep is nieuwsgierig of jij in je werk het concept van ELS al gebruikt in de benadering en gedachten over problemen die je ziet bij de gezinnen. Of heb je suggesties voor onze werkgroep of wil je je bij de werkgroep aansluiten? Dat horen we dan graag! Emily Miesen komt graag in contact met je via jeugd.mgz@venvn.nl of e.miesen@v&vn.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)