Vanaf 1 januari 2020 geen eigen risico meer bij eerstelijns stoppen-met-roken programma’s

  • 23 januari 2020
  • Longverpleegkundigen

Vanaf 1 januari 2020 geen eigen risico meer bij eerstelijns stoppen-met-roken programma’s

Vanaf 1 januari 2020 geen eigen risico meer bij eerstelijns stoppen-met-roken programma’s

Vanaf 1 januari 2020 betalen patiënten geen eigen risico meer wanneer ze een stoppen-met-roken programma volgen vanuit de eerstelijns zorg. Hieronder wordt ook de Generalistische Basis GGZ verstaan. Zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen deze zorg, die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, vrij te stellen van het eigen risico. Een stoppen-met-roken programma bestaat uit begeleiding door een huisarts, of geregistreerde coach, indien nodig in combinatie met nicotinevervangende producten en/of voorgeschreven medicatie. Om deze maatregel meer bekendheid te geven start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne.

 

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van een stoppen-met-roken programma moet de patiënt eerst contact opnemen met een zorgverlener. Vergoeding van nicotinevervangende middelen en/of medicatie vindt alleen plaats in combinatie met gedragsmatige begeleiding. Voorwaarden voor de vergoeding staan in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

 

In 2018 zochten ruim 19.000 mensen hulp bij het stoppen met roken blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland. Om dit aantal verder te laten stijgen hebben verzekeraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2020 niet langer een eigen risico in rekening brengen voor het eerstelijns-stoppen-met-roken programma.

 

Op 30 december start een overheidscampagne om deze maatregel meer bekendheid te geven een campagne. Deze zal tot eind januari te zien zijn op televisie en social media. In de campagne worden rokers doorverwezen naar de website www.ikstopnu.nl voor meer informatie. Onder het motto ‘Stoppen met roken werkt aanstekelijk’ worden rokers aangemoedigd een stoppoging te doen onder gedragsmatige begeleiding.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)