Uitnodiging Online sessie “Samen beroepslongziekten voorkomen” maandag 1 november van 16.00 - 17.00 uur

  • 11 oktober 2021
  • Nieuwsbericht
  • Longverpleegkundigen
LAN Logo

Uitnodiging Online sessie “Samen beroepslongziekten voorkomen” maandag 1 november van 16.00 - 17.00 uur

UITNODIGING

  • Sessie: “Samen beroepslongziekten voorkomen”

Graag nodigen we u uit voor de online LAN-najaarssessie ‘Samen beroepslongziekten voorkomen’ op maandag 1 november tussen 16.00 en 17.00 uur. In deze sessie van een uur praat de LAN u graag bij over de urgentie van een aanpak voor beroepslongziekten, longziekten die worden veroorzaakt door blootstelling aan stoffen op het werk.

Jaarlijks sterven ruim 3000 mensen door blootstelling aan stoffen op het werk. Toch wordt de relatie tussen werk en longklachten  in veel gevallen niet of pas in een laat stadium gelegd, dit geldt voor zowel patiënten als zorgverleners. De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft in de afgelopen jaren daarom verschillende activiteiten ingezet om de bewustwording van de risico’s van stoffen te vergroten.

Bij het voorkomen van beroepslongziekten zijn meerdere stakeholders aan zet, zoals huisartsen, longartsen, longverpleegkundigen en andere zorgverleners maar ook bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten, en werkgevers spelen een rol.  Samenwerking tussen de verschillende stakeholders is essentieel. Door een goede signalering en tijdig ingrijpen kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden door het werk.

In deze interactieve sessie werpen we een brede bik op dit vraagstuk. Hoe kunnen we de samenwerking tussen de stakeholders verder stimuleren? Zijn er koppelingen mogelijk met andere initiatieven? Wat kunnen we leren uit andere vergelijkbare vraagstukken?

Sprekers:
Dr. Jos Rooijackers, longarts, Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), Utrecht

Jos Rooijackers is 20 jaar actief op het gebied van werkgerelateerde longaandoeningen, waarbij intensief wordt samengewerkt met IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht). IRAS en NKAL maken deel uit van het Landelijk Expertise Centrum – Stoffengerelateerde beroepsziekten in oprichting.

Drs. Heleen den Besten, Sr projectleider Arbeid en Zorg, Long Alliantie Nederland (LAN)

Heleen den Besten zet zich in op het vergroten van de bewustwording van het belang van gezond werken met stoffen bij werknemers, zorgverleners en arboprofessionals. Dit doet zij door samen te werken met veel stakeholders in het veld en gezamenlijk nieuwe initiatieven in gang te zetten.

Welkomstwoord: Emiel Rolink, directeur Long Alliantie Nederland (LAN)

U kunt zich aanmelden door te reageren via roelofs@longalliantie.nl. Wij sturen u dan de link om deel te nemen.

Voel u vrij de uitnodiging onder de aandacht te brengen bij andere professionals in het longenveld.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!