Online astmatest gelanceerd "Kun jij alles met je astma?" en Vernieuwde Factsheet ongecontroleerde en ernstig astma

  • 10 mei 2021
  • Nieuwsbericht
  • Longverpleegkundigen
LAN Nieuwsbericht
Nieuwsbericht mei 2021

Online astmatest gelanceerd “Kun jij alles met je astma?”  

Vroege herkenning en bewustwording van astma-klachten helpen om beter met deze aandoening om te gaan. Daarom lanceren de Vereniging Nederland Davos, Longfonds en de Long Alliantie Nederland (LAN) op Wereld Astma Dag de astmatest ‘Kun jij alles met je astma?’ Met deze online test kunnen mensen met astma zelf nagaan of ze onnodig hinder ervaren van hun ziekte en hoe ze hun leven met astma kunnen verbeteren. 
 
Irene de Weerdt, CAHAG kaderarts astma COPD: “Het is belangrijk dat mensen met astma hun ziekte onder controle hebben voor zover als dat mogelijk is. Als mensen meer grip hebben op hun ziekte, kunnen ze niet alleen ziektelast beperken maar ook meer genieten van het leven. Denk aan beter doorslapen, mee kunnen doen met alle sporten, het blijven bespelen van een muziekinstrument en meer. De astmatest maakt mensen met astma bewust van hun situatie en helpt hen concrete acties bespreekbaar te maken met hun zorgverlener.  

Met de test ‘Kun jij alles met je astma?’ kunnen mensen (vanaf 14 jaar) zelf aan de hand van zes vragen nagaan of ze onnodig hinder ervaren van hun astma en of er verbetering mogelijk is. De test geeft hen inzicht en advies hoe ze zo goed mogelijk om kunnen gaan met hun astma. Met de uitslag kunnen zij naar een zorgverlener om vervolgstappen te bepalen.  

De testuitslag is uitdrukkelijk geen diagnose, maar een momentopname. De bedoeling ervan is bewustwording creëren bij mensen met astma en hen aanzetten tot actie. De astmatest is gratis beschikbaar op nederland-davos.nl/astmatest 

Vernieuwde Factsheet ongecontroleerd en ernstig astma  

Eind 2019 lanceerden de LAN en de VND een factsheet met feiten en cijfers over ongecontroleerd en ernstig astma. Deze factsheet is vernieuwd en hier te downloaden  

De feiten zijn zeker (maar ook jammer genoeg) nog actueel. Er zijn enkele nieuwe bronnen toegevoegd.  Om de aandacht voor ongecontroleerd en ernstig astma te vergroten heeft de factsheet ook een landingspagina gekregen bij Medisch Contact. Hierop is de factsheet te downloaden en is een toelichting in de vorm van een interview te vinden van longarts Hans in ’t Veen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!