Nieuwsbericht LAN - juni 2020

  • 20 juli 2020

Handreiking voor digitale zorg voor patiënten met COPD gelanceerd

Begin juli nam Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS, de eerste editie in ontvangst van de 'Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgerichte COPD zorg'.

 

COVID-19 heeft ons allemaal aangezet nog actiever na te denken over hoe digitale zorgtoepassingen kunnen helpen de zorg beter, slimmer en prettiger te organiseren. Zowel om de zorgprofessional te ontlasten maar ook om de patiënt veilig vanuit huis optimaal te kunnen bedienen bij het monitoren en begeleiden van haar aandoening. eHealth was al langer in opkomst maar het nut is de afgelopen maanden ook echt bewezen. En dat digitale zorgtoepassingen niet alleen helpen in crisistijd maar juist op een duurzame manier een effectieve bijdrage kan leveren aan reguliere zorg is evident.

Een drempel om aan de slag te gaan met eHealth is het gebrek aan overzicht van betrouwbare toepassingen en het beeld dat digitale zorg meer werk oplevert in plaats van zowel de behandelaar als de patiënt ontziet. Dat is de reden dat, in opdracht van Ministerie VWS, er een eerste handreiking is ontwikkeld. Deze eerste versie is specifiek gericht op COPD-zorg. Het document biedt een overzicht van beschikbare digitale zorgtoepassingen en tips voor de implementatie van die toepassingen.

De handreiking is opgesteld door het LUMC, Franciscus Gasthuis & Vlietland en de LAN. De samenwerkende partijen hopen hiermee een goede aanzet te doen om eHealth structureel te gaan toepassen in de dagelijkse praktijk waar dat mogelijk en wenselijk is, en dat men met de handreiking als naslagwerk samen met de patiënt kan bespreken of en waar digitale zorg voor hem of haar wenselijk en behulpzaam kan zijn.

Vanzelfsprekend zijn wij benieuwd wat u als verpleegkundige, specialist of andere zorgverlener vindt van de ‘Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgericht COPD zorg’. Mogelijk mist u iets, roept het vragen bij u op of heeft u suggesties voor optimalisatie van dit document. Laat het ons dan gerust weten zodat we daar in de toekomst bij updates rekening mee kunnen houden. U kunt ons bereiken via info@nell.eu.

Klik hier en download de ‘Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgerichte COPD zorg.’

Onderhoudsmedicatie tijdens corona uitbraak

We maken bijzondere tijden mee met de corona-uitbraak en wij merken dat er veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaat, zowel bij patiënten als bij zorgverleners over het gebruik van onderhoudsmedicatie.

Zo zijn er mensen met astma en/of COPD, maar ook zorgverleners, die zich afvragen of ze gedurende deze uitbraak wel door moeten gaan met een bestaande onderhoudsbehandeling voor hun chronische aandoening. Daarover hebben het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de internationale richtlijnen voor astma (GINA) en COPD (GOLD) heldere standpunten gepubliceerd: het advies is om bestaande onderhoudsmedicatie te blijven gebruiken.

Op de website van het Longfonds is tevens het interview met prof. dr. Niels Chavannes te lezen, hoogleraar huisartsgeneeskunde, vicevoorzitter van de CAHAG en huisarts. Hierin komt ook het belang van onderhoudsmedicatie naar voren. Het interview is HIER te lezen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.