Webinar ‘Therapietrouw: de beste inhalator is de gebruikte inhalator’

  • 9 november 2021
  • Webinar
  • Longverpleegkundigen

Webinar ‘Therapietrouw: de beste inhalator is de gebruikte inhalator’

Op 9 en 11 november 2021 vindt om 17.00 uur de webinar ‘Therapietrouw: de beste inhalator is de gebruikte inhalator’ plaats.

Therapie-ontrouw is een veelvoorkomend probleem bij patiënten met astma en COPD. Een recente prospectieve observationele studie naar therapietrouw van inhalatoren bij COPD-patiënten liet zien dat slechts 22,6% van de COPD-patiënten therapietrouw is. Dat wil zeggen een correcte inhalatietechniek en op tijd gebruik van de inhalator.1)

Dr. Job van Boven, assistent professor in het UMCG en initiatiefnemer MAECON,

dr. Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis en Vlietland, en Titia Klemmeier, longverpleegkundige in het Martini Ziekenhuis en oprichter Stichting IMIS, praten u bij over therapie-ontrouw bij patiënten met astma en COPD en bespreken tips en tools om de therapietrouw te verbeteren.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • De omvang van het probleem van therapie-ontrouw bij patiënten met astma en COPD, waaronder de prevalentie, vormen, oorzaken en gevolgen van therapie-ontrouw
  • Tips en tools om de therapietrouw te verbeteren
  • Therapietrouw als gezamenlijke verantwoordelijkheid

De kosteloze webinar, die één uur duurt, is gericht op alle zorgverleners die werkzaam zijn op het gebied van inhalatiemedicatie. Accreditatie wordt aangevraagd voor 1 punt voor huisartsen, longartsen, apothekers, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen, praktijkondersteuners en physician assistants.

Referentie

1) Sulaiman, et al. Objective assessment of adherence to inhalers by patients with COPD. J Respir Crit Care Med 2017;195:1333-43.

Inschrijven

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!