Zwangeren gaan liever in een groep naar verloskundige

  • 12 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Tien jaar geleden werd de Centering-methode in Nederland geïntroduceerd. Veel zwangere vrouwen zijn lovend over de methode waarbij zwangere vrouwen in groepsverband naar de verloskundige gaan . Bij de uit Amerika overgewaaide Centering-methode bestaan de consulten uit één verloskundige en bijvoorbeeld een kraamverzorgster en een groep van acht tot twaalf vrouwen. Na de eerste intake bij de verloskundige krijgen vrouwen de keuze of ze daarna individueel of in groepsverband verder willen.

08B7ba5f 8A1e 46Cf 826F Ac1d2a02ba0d

Hechte groep

Het is gebleken dat er tijdens de groepssessies veel onderwerpen besproken worden waarover de vrouwen tijdens individuele sessies zouden zwijgen. De sessies duren ongeveer twee uur. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwen relatief snel een hechte groep vormen. Ze helpen elkaar ook buiten de sessies om. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat vrouwen de verloskundige buiten de consulten om minder snel bellen. De vrouwen worden nog dor een uitwendig onderzoek door de verloskundige gecontroleerd. Hun bloeddruk meten en noteren ze steeds vaker zelf. Bron: AD

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!