Ziekenhuis koopt robotarm van Tijns nagellak

  • 23 december 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

 Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter mee te onderzoeken. De arm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van het inmiddels overleden patiëntje Tijn. De robotarm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek.

Tijn

1,2 miljoen euro

Tijn Kolsteren (2010-2017), die ook aan hersenstamkanker leed, werd nu vier jaar geleden een nationale held door zijn nagellakactie. Dat was nadat hij een bezoek had gebracht aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Nederland sloeg massaal de door hem aangeboden lak in. Er werd zo 1,2 miljoen voor een robot opgehaald. Het geld werd ondergebracht bij de Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker.

Effectiever en minder bijwerkingen

De nieuwe robotarm zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen.  ‘Direct medicijnen bij hersenstamtumoren brengen, dat hebben we met onze stichting vanaf het begin voor ogen gehad’, laten de ouders van Semmy weten.  ‘Dat wilden we bij Semmy al toedienen. Het geeft ons veel voldoening om nu deze nieuwe robotarm aan te bieden.

In 2021 in gebruik

De robotarm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017 een week voor zijn zevende verjaardag aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk. Bron ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!