Uitbraak van 'winters' RS-virus in Nederland

  • 18 juni 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Onder jonge kinderen is in  het zuidwesten van het land een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt.

Baby Voetjes

‘Ik heb dit nog nooit gezien. Het is echt heel bijzonder dat het virus er nu is’, zegt kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont van het UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. Vooral in Rotterdam en andere gebieden in het zuidwesten van het land zijn veel meldingen van het virus. Heel jonge kinderen kunnen erg benauwd worden, een longontsteking krijgen en zelfs op de intensive care belanden.

In Nederland geen doden

Wereldwijd overlijden er veel kinderen aan het virus. ‘Maar in Nederland zeker niet, want we hebben hier de beste kinder-IC-zorg van de wereld’, zegt Bont. Normaal gesproken hebben mensen weerstand opgebouwd doordat ze in aanraking zijn geweest met het RS-virus, maar vanwege de afstandsregels tijdens de coronapandemie is er anderhalf jaar lang geen immuniteit opgebouwd. Volgens Bont is nu sprake van een 'uitgestelde RS-epidemie'. Bont verwacht desondanks niet dat het virus zich nog veel verder zal verspreiden.

Verkouden

Ouders krijgen het advies om extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn, vooral als het gaat om baby's die jonger zijn dan twee maanden.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!