Toename vaccinatie tegen bof, mazelen, rode hond en HPV

  • 30 januari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM. De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59% voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72% voor meisjes met geboortejaar 2006. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties blijft stabiel. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven. 

HPV vaccinatie extra hoopgevend

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): ‘Ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan. De bescherming van onze kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten wordt beter. De aanzienlijke stijging van HPV vaccinaties vind ik extra hoopgevend, helemaal als je denkt aan alle verschillende soorten kanker die HPV-infectie kan veroorzaken.’ Blokhuis noemt de cijfers een resultaat van de gezamenlijke inspanningen van alle gezondheidswerkers die zoveel tijd en aandacht geven om kinderen en ouders zo goed mogelijk te helpen. ‘Hun inzet maakt elke dag weer het verschil. Echt iets om heel trots op te zijn.’

 

Minder sterfgevallen meningokokkenziekte W

In de afgelopen twee jaar werden de vaccinatie tegen meningokokkenziekte W voor kinderen en kinkhoest vaccinatie voor zwangeren (22-weken prik) toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. De grote inspanning van alle betrokken partijen om bijna 750.000 jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren tegen meningokokken W heeft impact. Na jaren van stijging waren er in 2019 minder ziekte- en sterfgevallen. Tot november 2019 overleden 8 patiënten. In 2018 waren dat er 23. De inhaalcampagne voor 14-18 jarigen is zo goed als afgerond. Vanaf dit jaar worden alle 14 jarigen standaard opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie. Lees hier meer over vaccinaties. 

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!