'Thuissituatie blijft vaak onveilig na melding bij Veilig Thuis'

  • 13 november 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Bij ruim 50 procent van de huishoudens waarover bij Veilig Thuis melding is gemaakt van kindermishandeling of partnergeweld, was de thuissituatie na anderhalf jaar nog steeds onveilig, meldt het Verwey-Jonker Instituut donderdag na een meerjarig onderzoek.

1 ;;

Wetenschappelijk directeur Majone Steketee van het instituut zegt zich grote zorgen te maken, omdat er steeds meer informatie is over de gevolgen voor kinderen. Er kan sprake zijn traumaklachten, hechtingsproblematiek en emotionele onveiligheid.

De chronische stress verandert de waarneming, het lichaam (stofwisseling) en de vorming van netwerken in de hersenen (geheugen en reactiepatronen) van het jonge kind structureel, aldus de onderzoekers.

Dat kan ertoe leiden dat slachtoffers van huiselijk geweld later als ze zelf kinderen krijgen ook huiselijk geweld plegen. 'Het geweld kan zo generaties lang doorgaan', aldus Steketee. 'Daarom is het belangrijk om het hele gezin te helpen: de ouders én de kinderen."

'In mijn situatie (jaloerse ex-vriendin) heeft het een paar jaar geleden ook niet geholpen. Uiteindelijk de beslissing genomen om halsoverkop aan de andere kant van Nederland te gaan wonen en het adres zo goed mogelijk privé proberen te houden. Mocht ik ooit een zak met geld winnen, dan zijn dit soort organisaties waar ik het wel voor over heb. Het zijn vreselijke situaties om niet veilig te kunnen wonen of over straat te kunnen.'

Geweld bij 30 procent van gezinnen gestopt
Volgens het onderzoek is het geweld bij 30 procent van de gezinnen anderhalf jaar na de melding gestopt. Volgens de onderzoekers hebben de gezinnen langdurige en specialistische hulp nodig. Pas als het geweld volledig gestopt is, gaat het beter met ouders en kinderen.

"Dat het geweld bij 30 procent van de gezinnen is gestopt, is vergeleken met eerdere metingen een mooi resultaat", zegt Steketee. 'Om gezinnen uit de vicieuze cirkel van geweld te halen, blijven maatwerk en een integrale aanpak nodig'

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 50 procent van de kinderen zegt geen hulp te krijgen en 30 procent ook geen steun uit de omgeving ervaart. De meeste kinderen (91 procent) hebben te maken met mishandeling, verwaarlozing of geweld tussen hun ouders. Het onderzoek door het instituut werd uitgevoerd bij 576 gezinnen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!

Gerelateerd