Sneldiagnose bij kinderen met ontwikkelingsachterstand

  • 1 mei 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde
Diagnose

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft een sneldiagnosetraject voor kinderen met een vermoedelijke ontwikkelingsachterstand. Het traject van vermoeden naar daadwerkelijke diagnose door een gespecialiseerd kinderarts kans soms wel meer dan een jaar duren.

10 dagen

Doordat zo’n traject soms lang duurt, kan pas laat met passende begeleiding of behandeling worden gestart. Voor ouders is het een zeer belastend traject en een snellere diagnose kan hierbij helpen. In het sneldiagnosetraject kan alleen het laboratoriumdeel van het totale onderzoek al teruggebracht worden van ruim 3 maanden naar 10 dagen.

Door goede samenwerking van alle afdelingen en innovatieve stappen van onder ander het laboratorium kan het hele traject teruggebracht worden soms van meer dan een jaar naar 4-6 weken na de eerste (bloed)onderzoeken. Hierdoor krijgen ouders sneller een uitslag en kan sneller een zorgplan op maat voor het kind worden opgesteld.

Zeldzame aandoeningen

Ontwikkelingsstoornissen zijn onderdeel van de groep van zeldzame aandoeningen. ‘Individueel zijn deze aandoeningen zeldzaam. Oongeveer één op de zeventien Nederlanders heeft een zeldzame aandoening. Gemiddeld krijgen patiënten met een zeldzame aandoening in Nederland drie keer een verkeerde diagnose, bezoeken ze vijf verschillende specialisten en duurt het meer dan vijf jaar voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Dit is een mooie stap om sneller tot een diagnose en juiste begeleiding en eventueel behandeling te komen’, zegt  klinisch geneticus en hoogleraar Zorg voor Zeldzaam Wendy van Zelst-Stams.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!