'Roken voor en tijdens zwangerschap beïnvloedt groei foetus'

  • 7 maart 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Embryo’s van rokende moeders ontwikkelen zich langzamer dan embryo’s van niet-rokende moeders. Foetussen van vrouwen die roken zijn al voor de tiende week van de zwangerschap en tijdens de 20-wekencho kleiner, meldt Erasmus MC na onderzoek.  Vrouwen die tien of meer sigaretten per dag rookten, hadden een kindje die een dag kleiner was dan vrouwen die niet rookten. Een groter verschil zagen de onderzoekers bij vrouwen die via een ivf- of ISCI-traject zwanger werden.

R

Tijdens de duur van de zwangerschap, haalden de foetussen de groei niet in. Daardoor hadden ze een verhoogd risico op een lager geboortegewicht. ‘We wisten al dat roken tijdens de zwangerschap kan zorgen voor vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Wij keken nu naar een verband tussen roken door moeders vanaf 14 weken vóór de bevruchting tot 10 weken erna en de ontwikkeling van het embryo’, aldus onderzoeker Melek Rousian. De onderzoekers stellen dat deze resultaten het belang van stoppen met roken voor de zwangerschap benadrukken. Niet alleen vanwege het risico op een laag geboortegewicht van de baby, maar ook de risico’s die roken vormen voor de ontwikkeling ervan.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!