Praatplaat ‘Sondevoeding bij kinderen’

  • 11 maart 2019
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Praten bij sondevoeding? Jazeker, het is juist belangrijk dat ouders en zorgverleners met elkaar praten bij sondevoeding bij het kind. Ouders weten vaak niet dat er verschillende momenten zijn waar je samen met de zorgverlener kan beslissen over de sondevoeding van je kind. Vereniging Nee-eten! kreeg vaak terug dat ouders zich ‘overvallen’ voelden en dat de sondevoeding hen overkwam.

Sonder
Praatplaat sondevoeding bij kinderen

Bespreekpunten
Vereniging Nee-eten! heeft daarom samen met onderzoeksbureau Curias een praatplaat ontwikkeld voor ouders van een kind met sondevoeding. De praatplaat geeft ouders een handig overzicht van belangrijke bespreekpunten met de zorgverlener op het moment dat deze over wil gaan op sondevoeding.

Niet acuut
Soms is sondevoeding acuut nodig, bijvoorbeeld als je kind te vroeg geboren is en het zelf niet kan eten of drinken. Als er geen acute situatie is, is het voor ouders van belang om te weten of er alternatieven voor de sondevoeding zijn. Ouders willen immers het liefst zien dat hun kind zelf eet of drinkt. In zowel acute als niet acute situaties is het belangrijk dat ouders weten wat het doel van de sondevoeding is, waarom sondevoeding nodig is, en hoelang sondevoeding mogelijk gaat duren. Het afbouwen van sondevoeding is een aandachtspunt voor elke ouder. De praatplaat geeft ouders een handvat voor het gesprek met de zorgverlener zodat zij samen kunnen beslissen over de verschillende mogelijkheden rond sondevoeding voor hun kind.
Het geven van voeding via een sonde heeft namelijk altijd impact op het kind. Maar ook voor ouders en het gezin. Het is goed om te weten wat die gevolgen kunnen zijn en hoe je mogelijke problemen kunt voorkomen of beperken.

Handige tips
Mocht je als ouder hulp wensen dan geeft de praatplaat handige tips. Vereniging Nee-eten kan ouders in contact brengen met andere ouders die ervaring hebben met een kind dat sondevoeding heeft gehad. Vereniging Nee-eten! kan ouders ook de weg wijzen naar gespecialiseerde zorgverleners.

Bron: Vereniging Nee-eten!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!