Ouders van jonge kinderen vaker ziek

  • 5 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Waarom is een ouder van een jong kind op de opvang veel ziek? Het immuunsysteem is toch al sterk genoeg? Het kan zijn dat je de virussen ooit al hebt gehad, maar omdat ze zich continu aanpassen kunnen infecties nu net zo goed ziekmakend zijn. Ouders van jonge baby’s hebben ook nog eens een minder goede conditie, waardoor de kans nog groter is dat ze ziek worden.

1200X726

Dit zegt zegt Caroline Schouten van GGDHM in Leiden en bestuurslid bij Jeugdartsen Nederland. Ouders van jonge kinderen hebben zij onder meer vaker last van infecties van de bovenste luchtwegen. ‘Populaire’ virussen die kinderen op de opvang mee naar huis nemen zijn het RS-virus, norovirus, verkoudheidsvirus, voorhoofdsholteontstekingen en hand-, voet-, of mondziekte.

Ventilatie

Omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet optimaal is, zijn ze vatbaarder dan anderen voor deze ziekten. Maar ook pedagogisch medewerkers zijn in de eerste twee jaar van hun loopbaan geregeld ziek, blijkt uit onderzoek. Tegenwoordig is ventilatie dankzij corona een groter aandachtspunt, wat volgens Schouten zal helpen het aantal virussen terug te dringen. Net als betere handhygiëne en de manier waarop we niezen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!