Onderzoek effecten coronamaatregelen op leefstijl kinderen

  • 27 mei 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Door de coronamaatregelen is de dagelijkse routine in gezinnen flink verstoord. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ zijn daarom een onderzoek gestart naar de invloed daarvan op de leefstijl van kinderen. Ook wordt er gekeken of het hebben van overgewicht invloed heeft op het ziekteverloop van Covid-19 bij de jeugd.

Ongezonde leefstijl
Scholen gingen dicht, ouders en kinderen bleven vooral thuis en de dagindeling ging op de schop. De onderzoekers willen vooral weten of de genomen maatregelen en het aangepaste dagritme ongezond gedrag in de hand hebben gewerkt.

Enquête

Kinderen tussen de vier en achttien jaar worden gevraagd digitale vragenlijsten in te vullen tijdens en na de coronacrisis zodat onderzoekers verandering in leefstijl in kaart kunnen brengen. De vragenlijsten worden onder meer uitgezet onder de kinderen die onder begeleiding zijn van een obesitaskliniek.

Overgewicht

Bij volwassenen is bekend dat het ziekteverloop bij coronapatiënten met fors overgewicht ongunstiger verloopt. De Maastrichtse onderzoekers willen bekijken of dit ook voor kinderen geldt. Dat doen zij aan de hand van landelijke data over kinderen die besmet zijn geweest met het virus en de informatie die al bekend is bij obesitasklinieken. Bron: Maastricht UMC+

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!