Nieuwe kwaliteitsstandaard Oesophagusatresie

  • 27 augustus 2018
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Oesophagusatresie (slokdarmafsluiting) is een aangeboren afwijking, waarbij de slokdarm niet doorloopt, maar onderbroken is. Oesophagus betekent slokdarm; atresie betekent het niet aangelegd zijn of later weer dichtgegroeid zijn van een natuurlijke opening of kanaal. Er is een nieuwe kwaliteitsstandaard op onze site te downloaden.

Fistel
In negen van de tien gevallen van slokdarmafsluiting eindigt het bovenste deel blind en is er een verbinding tussen het onderste deel en de luchtpijp: een fistel (een verbindingsgang tussen twee holle organen of tussen een hol orgaan en de buitenwereld). In één op de tien gevallen heeft het onderste deel geen verbinding met de luchtpijp; er is dan meestal een grote afstand tussen de beide delen. In één op de honderd gevallen is een verbinding (fistel) tussen slokdarm en luchtpijp.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!