Minder kinderen met spoed naar ziekenhuizen dan normaal

  • 24 december 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Minder kinderen worden met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege een luchtweginfectie dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er gaan minder luchtweginfecties rond doordat mensen vaker hun handen wassen en afstand houden, vanwege de coronamaatregelen.

Griep of rs-virus

‘Vooral als je heel klein bent, kan een luchtweginfectie zoals de griep of het rs-virus er behoorlijk inhakken’, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Rond deze tijd van het jaar is een luchtweginfectie zelfs de meest voorkomende reden om kinderen naar het ziekenhuis te verwijzen.

Omdat kinderen, maar zeker ook volwassenen, vaker hun handen wassen en meer afstand tot elkaar houden, springen de virussen ook op scholen en de kinderopvang minder gemakkelijk over. Heel verbaasd zijn kinderartsen niet over deze ontwikkeling. ‘We zagen een soortgelijk patroon ook al tijdens de afgelopen winter op het zuidelijk halfrond’, aldus Illy. ‘Ook daar gingen dit soort luchtwegvirussen veel minder rond dan gewoonlijk.’

Scholen dicht

Om hoeveel minder doorverwijzingen het gaat ten opzichte van vorige jaren kan de NZa niet precies zeggen. Illy denkt dat de daling doorzet nu de scholen een paar weken gesloten zijn. ‘Als minder kinderen met elkaar in contact komen, heeft dat inderdaad gevolgen voor het aantal infecties. Maar ik hoop evengoed dat de scholen zo snel mogelijk weer kunnen openen.’ Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!