Minder ADHD-medicijnen voorgeschreven tijdens coronacrisis

  • 17 juli 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Aan het begin van de coronapandemie kregen minder kinderen en adolescenten ADHD-medicatie voorgeschreven. Inmiddels is het voorschrijven weer (bijna) op het niveau van 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Methylfenidaat

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Nivel publicieert de derde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van methylfenidaat aan kinderen en adolescenten. Methylfenidaat wordt voorgeschreven bij ADHD.

Leeftijdsgroepen

Tot week 11 zijn er weinig verschillen in het voorschrijven van methylfenidaat tussen 2019 en 2020. Vanaf week 12 van 2020, de week dat de scholen dichtgingen en mensen het advies kregen thuis te werken, daalde het aantal kinderen en adolescenten dat methylfenidaat kreeg , tot bijna de helft in week 18: van 320 (week 11) naar 180 (week 18) per 100.000 kinderen en adolescenten. Na week 18 steeg het aantal voorschrijvingen weer. Deze trend is terug te zien in alle leeftijdscategorie├źn en zowel bij jongens als bij meisjes.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!