‘Meer vrijheid voor verpleegkundigen in strijd tegen tekorten’

  • 13 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Het tekort aan verpleegkundigen in Nederland loopt op en door het coronavirus zijn er tienduizenden extra verpleegkundigen nodig. Thuiszorg- en uitzendorganisatie HappyNurse denkt dat het zelf kunnen indelen van werkuren en kiezen van de werkplek, het werk van verpleegkundige aantrekkelijker kan worden gemaakt voor jongeren. Daardoor kunnen tekorten worden teruggedrongen.  

Dienstverband

HappyNurse probeert met haar beleid het tekort aan verpleegkundigen terug te dringen. Zij zetten in op meer vrijheid voor verpleegkundigen. Zo kunnen ze zelf hun uren indelen en kiezen waar ze werken. Ook het dienstverband kunnen ze kiezen: loondienst of zzp. Enrike Rutten, directeur van HappyNurse, merkt dat jongeren het vak niet aantrekkelijk vinden als ze niet voldoende vrijheid hebben. Hij is van mening dat minister De Jonge onvoldoende rekening met deze wensen houdt. 

Veranderd zorglandschap

Dat het landschap voor zorgpersoneel is veranderd door de coronacrisis, merkt Rutten aan de inzet van zelfstandig zorgpersoneel. Door de coronamaatregelen mochten ze op slechts één locatie werken en konden veel verpleegkundigen niet meer zelf hun eigen uren indelen. Rutten heeft de overheid hier niet voor nodig. ‘Wij zijn goed in recruitment en goed werkgeverschap en de zorgmedewerkers hebben de passie. Samen komen we er wel uit." Nu de piek van de coronacrisis voorbij lijkt, ziet hij dat het werk op veel locaties ook weer in kalmer vaarwater komt en daar vaart het zorgpersoneel wel bij. Bron: AD

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!