Meer kinderen getroffen door acute hepatitis, oorzaak onduidelijk

  • 20 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Artsen en onderzoekers in diverse landen zoeken naar een verklaring voor een opvallende stijging van het aantal jonge kinderen met acute hepatitis. In Nederland zijn in de eerste maanden van dit jaar vier jonge kinderen zo ziek geworden van zo'n leverontsteking dat een levertransplantatie noodzakelijk was, laat het RIVM weten. ‘Normaal gebeurt dat ongeveer vier keer in een heel jaar’, zegt een woordvoerder van het instituut.

Hepetatitus

Toeval?

De grote vraag is of dit een statistisch toeval kan zijn, of dat er een achterliggende oorzaak is. Die is vooralsnog niet gevonden. Gegevens over iets minder ernstige gevallen in Nederland zijn nog niet voorhanden. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is momenteel bezig die te verzamelen, vertelt voorzitter Károly Illy. Hij heeft er enkele dagen geleden de achterban over gemaild en verwacht op zijn vroegst eind deze week een beter beeld te hebben. ‘We willen weten hoe dit zit. Is het toeval of het topje van de ijsberg?’ Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste aan de bel getrokken over een opvallend hoog aantal gevallen. Daar zijn in korte tijd 74 gevallen van acute hepatitis geconstateerd bij jonge kinderen.

Mogelijke oorzaken

Ook het RIVM doet intussen onderzoek naar mogelijke oorzaken. ‘We houden dit nauwlettend in de gaten, ook in internationaal verband.’ De Nederlandse onderzoekers werken hierin samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die laatste instantie meldde dinsdag dat ook in Denemarken, Spanje en Ierland een stijging te zien is van het aantal acute gevallen, vooral onder kinderen van tussen de 2 en 5 jaar.

Hoe een mogelijk verband precies in elkaar zou kunnen steken, is vooralsnog onduidelijk. Science schreef dat geen van de Britse kinderen was gevaccineerd tegen Covid-19, dus coronavaccins zijn als oorzaak uit te sluiten. Het coronavirus zelf zou mogelijk wel een rol kunnen spelen, net als blootstelling aan nog niet geïdentificeerde gifstoffen, onbekende gifstoffen, aldus het gezaghebbende blad. Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!