Meer antistoffen gevonden die mogelijk helpen tegen corona

  • 15 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Amsterdamse onderzoekers vermoeden wee stoffen gevonden te hebben die misschien kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antilichamen die zijn aangetroffen in het bloed van Amsterdammers die zijn genezen van het virus. Volgens onderzoeksleider Marit van Gils zijn de antistoffen ‘honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen’. De antistoffen kunnen pas op de markt worden gebracht als ze zijn getest, eerst bij proefdieren en daarna op mensen.

De onderzoekers hopen dat de eerste proeven op mensen na de jaarwisseling kunnen beginnen. Bovendien blijven ze het bloed van ex-patiënten bestuderen om te kijken of ze nog meer antistoffen kunnen vinden.

Andere antistof tegen SARS

Onderzoekers uit Utrecht en Rotterdam hadden eerder een andere antistof gevonden. Die stof werkte tegen SARS, een dodelijke ziekte die begin deze eeuw rondging. SARS is de 'oudere broer' van het nieuwe coronavirus. Bij tests in het lab bleek de antistof het coronavirus onschadelijk te kunnen maken. Verdere experimenten moeten duidelijk maken of de stof ook bij mensen werkt tegen het coronavirus en of dit op de markt kan worden gebracht. Daarvoor werken ze samen met de Amerikaanse farmaceut .

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!