Kinderen met autisme gebaat bij bestaand bloeddrukmiddel

  • 6 oktober 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Een bestaand medicijn tegen hoge bloeddruk helpt ook kinderen met autisme prikkels beter te verwerken, concludeert Amsterdam UMC na onderzoek. Het gaat om het middel bumetanide.

IMG 4007

Brein

Volgens het academisch ziekenhuis heeft dit medicijn een gunstige werking in hersenen van kinderen die moeite hebben informatieverwerking. Hun prikkelbalans is dan niet optimaal, het brein is over- of onderprikkeld. 'De onderzoekers tonen aan dat bumetanide de prikkelbalans kan beïnvloeden door de chloorconcentratie in de hersencellen te verminderen', aldus Amsterdam UMC.

EEG

De onderzoekers ontwikkelden ook een algoritme dat kan voorspellen voor welke kinderen dit middel werkt en voor welke niet. Dat doen ze met behulp van een hersenfilmpje (EEG). 'Het moet gedaan zijn met zomaar iets voorschrijven voor kinderen met autismesymptomen. Wij hebben een methode gevonden waarbij we vrij precies kunnen zien voor welk kind dit middel zal werken', zegt kinderpsychiater Hilgo Bruining.

Bijwerkingen

Hij wijst erop dat bumetanide geen ernstige bijwerkingen heeft zoals antipsychotica of ritalin. Bij het onderzoek waren 92 kinderen van 7 tot 15 jaar met autisme betrokken. De studie is gepubliceerd in het medische vakblad Biological Psychiatry CNNI. Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!