Kind na brandwondenongeval onvoldoende lichamelijk actief

  • 21 januari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

De meerderheid van de Nederlandse kinderen is na herstel van een ongeval waarbij hij of zij brandwonden opliep onvoldoende lichamelijk actief. Dit concludeert bewegingswetenschapper Moniek Akkerman. Zij promoveert  op een onderzoek naar het herstel van fysieke activiteit en fitheid bij Nederlandse kinderen en jongeren nadat zij brandwonden opliepen.

Moniek Akkerman coördineerde dit onderzoek, dat werd uitgevoerd binnen alle drie de Nederlandse brandwondencentra, vanuit Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis. Moniek Akkerman: ‘Fitheid is een belangrijke voorwaarde voor optimale participatie in dagelijkse activiteiten en daarmee een goede kwaliteit van leven.’

Onderzoek

Uit het onderzoek naar het dagelijkse activiteitenniveau van kinderen met brandwonden blijkt dat de meeste kinderen in de eerste vijf jaren na het brandwondongeval niet voldoen aan de norm voor gezond bewegen. Slechts de helft van de jongens en geen van de meisjes haalde deze norm. Een deel van de kinderen bleek vermoeidheid te ervaren, wat mogelijk een negatief effect heeft op hun dagelijkse activiteitenniveau.

Extra ondersteuning

Uit het onderzoek naar het herstel van de conditie blijkt dat de helft van de kinderen binnen zes maanden na ontslag uit het brandwondencentrum weer op het hetzelfde conditieniveau zit als gezonde leeftijdsgenoten. De andere helft haalde dit niet. Akkerman concludeert dat deze kinderen extra ondersteuning nodig hebben bij het herstel. Bron: Brandwonden stichting

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!

Gerelateerd