Informatiekaart ondersteunt band tussen baby en ouder

  • 1 mei 2018
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Maar liefst een op de drie van de thuiswonende kinderen in Nederland heeft een onveilige gehechtheidrelatie met hun ouders. Een informatiekaart geeft zorgprofessionals nu concrete handvatten voor het opbouwen van een goede band tussen baby’s en ouders.

Onderbuikgevoelens
Zorgprofessionals signaleren vaak met onderbuikgevoelens dat het niet lekker loopt tussen ouder en kind. Ze vinden het vaak lastig om de problemen zonder oordeel bespreekbaar te maken; prille ouders krijgen dan al snel het gevoel dat ze het niet goed doen.

Ondersteunen en signaleren
Voor Babykennis reden om de informatiekaart ‘Ondersteunen en signaleren in de ouder-kindrelatie’ te ontwikkelen. De kaart vormt een hulpmiddel voor zorgprofessionals om de prille band tussen ouder en baby te ondersteunen. De informatiekaart geeft zorgprofessionals concrete handvatten om de problemen op een invoelende manier bespreekbaar te maken. Het hulpmiddel is bedoeld voor elke professional die werkt met ouders en zeer jonge kinderen, zoals bijvoorbeeld: kinderopvang, jgz, geboortezorg, huisartsen, medisch specialisten, kinderartsen en paramedici.

Veiligheid en zelfvertrouwen
Steeds duidelijker wordt hoe belangrijk het opbouwen van een goede band tussen ouder en baby is. Een goede relatie leert kinderen niet alleen omgaan met emoties, sociale situaties en stress, maar is ook heel belangrijk voor de gezonde hersenontwikkeling in de eerste levensjaren. De ouder-kindrelatie kan een bron van veiligheid en zelfvertrouwen zijn of juist een bron van onveiligheid, frustratie en onzekerheid. Het kan ervoor zorgen dat een kindje lekker in zijn/haar vel zit of niet, ook op latere leeftijd.

Initiator
‘Het model op de kaart laat heel eenvoudig zien wat er gebeurt in het gevoel en gedrag van ouders en zeer jonge kinderen’, vertelt initiator Minke den Heijer. ‘Een onrustige, huilende baby kan de ouders een gevoel van falen geven of boos maken. Die onzekerheid of boosheid werkt weer door in hoe ouders hun kindje benaderen en zo kunnen gedragspatronen ingesleten raken.’

Gratis downloaden
De informatiekaart is gratis verkrijgbaar via de website van Babykennis: https://www.babykennis.nl

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!