Ikazia gebruikt pleisters met sensoren

  • 22 februari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis gebruikt sinds deze week slimme pleisters. In de Sensium Biosensor zitten sensoren verwerkt die de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur meten. Verpleegkundigen kunnen de gegevens vervolgens aflezen van een smartphone.

Draadloos

Voor patiënten is het prettig dat ze goed in de gaten gehouden worden zonder vaak gestoord te worden. Ook liggen ze niet vast aan draden en machines. De informatie wordt namelijk draadloos doorgegeven. Een ander groot voordeel, meldt Ikazia, is dat eventuele problemen, door continue te monitoren, eerder gesignaleerd kunnen worden.

Veel tijd

Verpleegkundigen scheelt het veel tijd. Verpleegkundige Rianne Hokke is dan ook enthousiast: “Het is patiëntvriendelijk en voor ons is het systeem gebruiksvriendelijk en tijdbesparend. Ik verwacht dat we de slimme pleister vaak zullen gebruiken.”

Detectie

Sensium Biosensor wordt ook gebruikt voor een onderzoek naar patiëntenbewaking op afstand. Het onderzoek richt zich op de voordelen van vroegtijdige opsporing van de verslechtering van de patiënt. De uitvoerende ziekenhuizen zijn Amsterdam Universitair Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.