IC's voor kinderen maken bedden vrij voor volwassenen

  • 22 december 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Om het oplopende aantal coronapatiënten op de intensive care op te vangen worden bedden op ic's voor kinderen opgeofferd. Door bedden af te stoten op de kinderintensivecareafdelingen kan het personeel bijspringen op de ic's voor volwassenen. In het LUMC in Leiden is de intensive care voor kinderen teruggebracht van elf naar zes bedden. In het UMC Groningen worden volwassen coronapatiënten op de kinder-ic opgenomen.

Het aantal opgenomen coronapatiënten bedroeg maandag 21 december 2.162. Op de ic's liggen 586 coronapatiënten. ‘De ic-capaciteit is uitgebreid, maar voor al die extra bedden is 24 uur per dag personeel nodig, en dat is een steeds grotere puzzel aan het worden. Dan is iedere verpleegkundige welkom’, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

Geen plek voor kinderen

Kinderintensivisten maken zich zorgen dat er straks op de kinder-ic's geen plek meer is. ‘We konden in geval van nood altijd kinderen overplaatsen naar het buitenland en oudere kinderen konden naar een volwassen-ic, maar die routes zijn door corona afgesneden’, zegt voorzitter Brigitte Timmers van het landelijk overleg van de kinder-ic’s in de Volkskrant.

‘Elke verpleegkundige die we kunnen missen, zetten we in voor de volwassenenzorg, maar we kunnen dat nooit voor een langere tijd garanderen’. zegt Matthijs de Hoog, hoofd van de kinder-ic in het Rotterdamse Erasmus MC. Bron: de Volkskrant

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!