Hond vermindert risico op voedselallergie bij jonge kinderen

  • 19 augustus 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Een hond in huis vermindert in belangrijke mate het risico dat jonge kinderen een voedselallergie ontwikkelen. De verklaring is waarschijnlijk dat bepaalde bacteriën in de mond en het darmstelsel van de hond die een positieve invloed uitoefenen op de darmflora van het kind.

Voedselallergie

Dat blijkt uit onderzoek van het King’s College in Londen. Bij deze studie werden de gegevens van zo’n duizend kinderen geëvalueerd aan de leeftijd van 3, 6 en 12 maanden. 6% van de kinderen in die groep had een voedselallergie.

100% bescherming

Uit de resultaten blijkt dat de kinderen die een hond in het gezin hebben 90% minder kans lopen om een dergelijke allergie te ontwikkelen. Samenleven met minstens twee honden zou zelfs 100% bescherming bieden. Die bescherming zou al beginnen vanaf de leeftijd van 3 maanden. Of een hond in huis hebben tijdens de zwangerschap eveneens een impact heeft op het kind, werd in deze studie niet onderzocht.

Bacteriën

Het gunstig effect zou te maken hebben met bepaalde bacteriën die in overvloed aanwezig zijn in de mond en het darmstelsel van de hond. Zij zouden een positieve invloed uitoefenen op de darmflora van het kind. ‘Door geregeld in de buurt van een hond te verblijven, wordt een kind aan die specifieke bacteriën blootgesteld, waarschijnlijk via stofdeeltjes die door het huis dwarrelen en door contact met de natuurlijke leefomgeving van het dier’, zegt onderzoeker dr. Roseline Péluchon. Bron: gezondheid.be

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!

Gerelateerd