Griepprik voor zwangere vrouwen beschermt zuigelingen tot 6 maanden

  • 20 september 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Pasgeborenen kunnen door vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie. Naast zwangere vrouwen adviseert de raad om nog enkele doelgroepen toe te voegen aan het Nationaal Programma Grieppreventie.  

 

 

Pregnasnt

Vanaf 22 weken

De Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen vanaf 22 weken voortaan ook in aanmerking te laten komen voor de jaarlijkse griepprik om zo kinderen van 0 tot 6 maanden te beschermen. Pasgeborenen kunnen zelf niet gevaccineerd worden tegen griep, maar ze lopen bij griep wel een risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname. Vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap verkleint dat risico. Een bijkomend voordeel is dat vaccinatie kan helpen voorkomen dat zwangere vrouwen zelf als gevolg van griep in het ziekenhuis worden opgenomen. Zowel voor zwangere vrouwen als voor de zwangerschap en het kind zelf is griepvaccinatie veilig.

Kinderen

De Gezondheidsraad ziet geen aanleiding om gezonde kinderen van 6 maanden tot en met 17 jaar vaccinatie tegen griep aan te bieden omdat de ziektelast bij hen relatief laag is. Griep komt weliswaar vaak voor in deze leeftijdsgroep, maar ernstige complicaties treden zelden op. Bron: Gezondheidsraad

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!