Gemeenten doen meer moeite om kinderen een kansrijke start te geven

  • 14 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Gemeenten doen meer moeite om kinderen voor en vanaf hun geboorte een betere kans te geven in het leven. Ouders kunnen in meer gemeenten aankloppen om ondersteuning te krijgen bij de opvoeding van hun kind en op meer plekken wordt aandacht besteed aan voorlichting over anticonceptie. Dat concludeert  RIVM in de Monitor Kansrijke Start 2021.

Pregnant Woman Holding Stomach

Met het programma Voorzorg krijgen ouders begeleiding bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kind, voor de geboorte en tot twee jaar erna. Bij Nu Niet Zwanger krijgen kwetsbare mensen meer voorlichting over anticonceptie. Beide programma's vonden in meer gemeenten plaats in 2021. Zo werd Voorzorg afgelopen jaar in 43 procent van de gemeenten aangeboden tegenover 37 procent in 2020. Nu Niet Zwanger was actief in de helft van de gemeenten, tegenover één op de drie gemeenten in 2020.

Gelijke kansen

De bedoeling is vooral om ouders en kinderen in een kwetsbare situatie, zoals armoede, te bereiken, zodat iedereen in Nederland op gelijke kansen kan rekenen. De instanties zien wel een aantal tekortkomingen. Zo worden ouders onvoldoende betrokken bij de activiteiten en is het nog niet duidelijk hoe de activiteiten in de toekomst betaald worden.

Sinds 2019 volgt het RIVM de ontwikkelingen in gemeenten om de gezondheid te bevorderen van jonge kinderen. Dit is de eerste monitor die ook de ervaringen van de betrokken partijen toevoegde. Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!