Geen vaccinatieplicht ziekenhuizen, wel dringende oproep

  • 9 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Zodra een bewezen effectief en veilig vaccin tegen het coronavirus op de markt is, zullen ziekenhuizen hun personeel ‘dringend oproepen’ daar gebruik van te maken. De ziekenhuizen gaan hun personeel niet verplichten tot vaccinatie.

Niet dwingen

‘Je kunt mensen helemaal niet dwingen, dat mag niet van de wet’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Belangrijk vinden de ziekenhuizen het wel dat hun medewerkers zich laten inenten als dat over een tijdje mogelijk is. ‘Onze boodschap is: laat je vaccineren als er een goed vaccin is, want je kunt je collega’s en andere patiënten besmetten.’

OMT

In het AD opperden twee arts-microbiologen woensdag om medewerkers die zich niet laten vaccineren te weren van bepaalde afdelingen, zoals de intensive care. De NVZ laat dat voor hun rekening. ‘Wij volgen hierin de richtlijnen van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT). Dat advies is nu: als je geen klachten hebt, mag je werken.’  De woordvoerder zegt dat van een ‘dwingende oproep’ aan het personeel geen sprake zal zijn.

Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!