Geen bewijs dat vitamine D helpt tegen corona

  • 4 maart 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel stellig beweerd. Maar de Gezondheidsraad zegt dat, op basis van de huidige stand van de wetenschap, nu niet kan worden beoordeeld of vitamine D-supplementen bijdragen aan de preventie van Covid-19.

Vitamine D

Kinderen

Er is te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar, aldus de raad. Er lopen verschillende onderzoeken naar de gezondheidsclaim, maar het is nog wachten op de resultaten daarvan. Er zijn wel aanwijzingen dat vitamine D-supplementen bepaalde andere luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar die hebben niet met corona te maken. Het gaat hier ook vooral om infecties bij kinderen tot 16 jaar, bij wie die luchtweginfecties meestal niet ernstig verlopen.

‘Onvoldoende aanleiding’

De raad ziet ‘daarin onvoldoende aanleiding om iedereen te adviseren om ter preventie van luchtweginfecties of Covid-19 vitamine D-supplementen te nemen.’

Botgezondheid

De Gezondheidsraad zegt dat het voor de goede botgezondheid van verscheidene bevolkingsgroepen wel belangrijk is om vitamine D-supplementen te nemen. Dat zijn kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, vrouwen die in verwachting zijn, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Deze groepen wordt al langer geadviseerd extra vitamine D te nemen, maar niet iedereen doet dat, concludeert de raad. Bron: ANP

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!