‘Fruitspeen is slecht voor het gebit’

  • 4 januari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Ouders die hun kind een speciale fruitspeen geven om hen zo kennis te laten maken met vast voedsel, doen hun kind daar geen goeds mee. Dat stellen kindertandartsen (pedodontologen) die waarschuwen voor de nadelen van de speen

De speciale fruitspeen is zo groot dat er hele partjes mandarijn in passen en dit is nadelig voor de mondmotoriek. Bovendien zit er in fruit veel suiker dat zo kan leiden tot tandbederf.  

Nadelen

De fruitspeen en het vergelijkbare sabbelzakje zijn items waar een stukje fruit in geplaats kan worden, wat vervolgens door zuigen en kauwen smaak geeft. Omdat het fruit in een afgesloten stuk zit, kan deze niet losraken en tot mogelijke verstikking leiden. Ouders denken daarom een goede koop te doen en hun kind op een veilige manier met fruit kennis te laten maken. Maar tandartsen zien het liefst de fruitspeen en het sabbelzakje direct van de markt verdwijnen. De nadelen zouden groter zijn dan de voordelen.

Suiker

Het grootste nadeel is suiker in fruit dat voor tandbederf kan zorgen. “Die kinderen sabbelen een beetje op dat fruit en krijgen nauwelijks de vezels binnen. Het is gewoon een zoethoudertje”, aldus tandarts-pedodontoloog Janneke Krikken. Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat het gebit eigenlijk maar zes tot zeven eetmomenten per dag aan kan. In de tussentijd moet het herstellen, omdat in principe alle voedingsstoffen die gegeten worden slecht zijn voor de tanden. Een fruitspeen staat daar haaks op, omdat het extra suikers en zuren blootstelt aan het kindergebit.

Mondmotoriek

Het aantasten van de tanden in niet het enige waar de fruitspeen tot kan leiden. Omdat de speen zo groot is dat er stukken fruit in passen, wordt de mondmotoriek aangetast. De mond neemt een onnatuurlijke vorm aan om de fruitspeen vast te houden, waardoor slikken moeilijker wordt. Tandartsen, logopedisten en zorgverleners moeten soms veel vragen stellen om er achter te komen dat zo’n fruitspeen tot de klachten leidt. Het is volgens Krikken veel beter om fruit in kleine stukken te snijden en voor te doen hoe het kind moet kauwen. Fruit zoals banaan prakken kan ook, zodat de baby dit beter door kan slikken. Bron: Volkskrant

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.