25 Latest Articles EMDR-therapie kan vrouwen met een bevallingstrauma helpen

  • 20 augustus 2019
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, volgens onderzoek van UMCG. ‘Sommige vrouwen hebben het idee dat ze de controle kwijtraakten tijdens de bevalling’, vertelt psychotherapeut Bianca de Moor. ‘Ze voelden zich in de steek gelaten door hun partner of kregen niet genoeg steun en aandacht van medisch personeel.’ Daar kunnen ze nog lang last van hebben.

Paniek
Zelf had De Moor ook last van angstige gevoelens, maar dat was voorafgaand aan de bevalling. ‘Je hoefde het woord ‘bevallen’ maar te noemen, of ik voelde al lichte paniek opkomen.’ Toch vond ze zwangerschappen fascinerend en wilde ze er alles over weten. In haar zoektocht naar meer informatie over bevallingen stuitte de psychotherapeut op EMDR-therapie, voluit: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Inmiddels helpt ze vrouwen met een bevallingstrauma, toekomstige moeders die tegen het belangrijke moment opzien, plus de partners van deze vrouwen. En dat laatste is best uniek in Nederland.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!