Eerste verpleegkundige kwaliteitsstandaard is gereed

  • 26 september 2018
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Wat is de beste zorg aan een gezin met een ziek kind in zijn eigen omgeving? Of dat nu op school is, thuis of in het kinderdagverblijf. De eerste verpleegkundige kwaliteitsstandaard Zorg voor het zieke Kind geeft een antwoord op die vraag.

Veel ouders missen nu duidelijkheid over wat goede zorg aan zieke kinderen in de eigen omgeving omvat. Ook worstelen ze vaak met hun dubbelrol als ouder en als manager van de zorg van hun kind. Het aanbieden van een zorgcoach, het afnemen van een hulpbehoeftescan en het opstellen van een overkoepelend zorgplan kunnen daar bij helpen. De kwaliteitsstandaard is ontwikkeld in nauw en veelvuldig overleg met kinderverpleegkundigen, kinderartsen en ouders van kinderen die zorg in de eigen omgeving nodig hebben.

Samen met de ouders en het kind

Gerda van Bergen, voorzitter van V&VN Kinderverpleegkundige en werkzaam in het Martini Ziekenhuis in Groningen, was betrokken bij de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard. Ze werkt al langer met het Medische Kindzorgsysteem. ‘Het belangrijkste wat ik mijn collega’s mee zou willen geven, is: begin niet met kijken naar wat jij een kind en gezin kunt bieden, maar naar wat zij nodig hebben. Daarom hebben we bij de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard ook nauw opgetrokken met organisaties die gezinnen met zieke kinderen vertegenwoordigen.’

Ze laat weten wat een gezin nodig heeft, verschilt echt per geval. ‘Elke situatie is anders.. Ouders weten vaak niet dat er voor hen qua zorg echt iets te kiezen valt. Daar moet het gesprek tussen de kinderverpleegkundige en de ouders over gaan. Over wat zij nodig hebben, over wat bij hun gezin het beste past. Niet zelf voor hen gaan invullen dus, maar echt naast ze gaan staan. En je professionaliteit gebruiken om hen sterker te maken.’

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!