De 13-wekenecho beschikbaar voor zwangeren

  • 1 september 2021
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Zwangeren kunnen vanaf 1 september een nieuwe, vroege echo laten maken om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij het ongeboren kind: de 13-wekenecho. De 13-wekenecho komt naast de al bestaande 20-wekenecho. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn namelijk al rond 13 weken zwangerschap te zien.  Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de echo uit.

Pregnant Woman Holding Stomach

De zwangere kan de 13-wekenecho alleen krijgen als zij 16 jaar of ouder is en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke studie (IMITAS). ZonMw subsidieert de studie. De IMITAS studie onderzoekt de komende jaren wat de voor- en nadelen zijn van de 13-wekenecho en hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze ervaren. Als de resultaten bekend zijn (naar verwachting in 2024), besluit het ministerie van Volksgezondheid of de 13-wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Samenwerking

Het RIVM heeft de invoering van deze echo de afgelopen twee jaar voorbereid. Daarbij is nauw samengewerkt met de Regionale Centra voor Prenatale Screening, betrokken beroepsgroepen, vertegenwoordigers van ouder- en patiëntenorganisaties, verschillende opleidingsinstituten en de IMITAS Onderzoeksgroep. Bron: RIVM

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!