App informeert ouders van te vroeggeboren baby’s

  • 22 november 2017
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Ouders van te vroeggeboren kinderen willen het liefst 24 uur per dag weten hoe het met hun baby gaat. Het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld die ouders voortdurend op de hoogte houdt van het wel en wee van hun baby. Het idee van de app komt uit de praktijk. Twee verpleegkundigen zagen de behoefte bij ouders om geïnformeerd te worden en namen het initiatief voor de app.

Gratis app
Er komt een hoop op je af als je kindje te vroeg wordt geboren. Je hebt vragen over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met je kind gaat als je even niet bij z'n bed kunt zijn. Het AMC en VUmc sloegen de handen ineen en maakten een gratis app die ouders ondersteunt bij deze vragen. Het idee komt uit de praktijk: verpleegkundige Nathali Nienhuis-Schiedon (IC Neonatologie AMC) deelde haar idee met verpleegkundige Anita Zijp (IC Neonatologie VUmc). De twee verpleegkundigen schreven een plan voor de app, ontvingen een subsidie van AMC en VUmc én Stichting Steun Emma en gingen vervolgens aan de slag, samen met Synappz Mobile Health, de technische partij die de app heeft gebouwd.

Afdeling IC Neonatologie
Het doel van app is helder: ouders hebben nu alle informatie over hun kind op één plek, die je altijd kunt bekijken. Ze kunnen lezen over behandelingen, over de apparatuur waarmee hun kind wordt verzorgd, borstvoeding en algemene informatie over de afdeling IC Neonatologie en het ziekenhuis zelf. Een belangrijk onderdeel van de app is het dagboek. In dit deel kunnen ouders de ontwikkeling van hun kindje bijhouden, bijvoorbeeld het invullen van gewicht en hoeveel het kindje heeft gedronken. Bij deze berichten kunnen ouders foto's plaatsen.

Verpleegkundigen notities plaatsen

Ook verpleegkundigen kunnen foto's en notities plaatsen, zodat ouders, wanneer ze een keer niet bij het kindje kunnen zijn, toch kunnen lezen en zien hoe het met hun kindje gaat. Via de app kunnen ook vrienden en grootouders uitgenodigd voor het dagboek (in een afgeschermde omgeving). Het dagboekgedeelte van de app zit achter een login, en is niet gekoppeld aan het patiëntendossier van het patiëntje - er worden dus ook geen medische gegevens in gedeeld. Het overige deel van de app is vrij toegankelijk.

De eerste reacties van ouders én verpleegkundigen zijn enthousiast. Meer over de app en initiatiefnemers lees je hier bij het AMC en VUmc.  De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of App Store (iOS).

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!