Alle zwangeren kunnen vanaf volgend jaar NIPT laten doen

  • 18 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar een prenatale test laten doen om te controleren op het edwards-, patau- en downsyndroom. Als het onderzoek naar de zogenoemde NIPT is afgerond, wil minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers hem kosteloos beschikbaar stellen voor iedereen die zo’n test wil laten afnemen. Er moeten wel nog allerlei praktische details ingevuld worden

Osteo Marseille Femme Enceinte 640X430

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een bloedonderzoek om op een zeer betrouwbare manier afwijkingen in het genoom vast te stellen. Groot voordeel is dat het onderzoek geen risico vormt voor de zwangere of het kind. Op zich is de NIPT al langer beschikbaar voor alle zwangeren, maar alleen als deelnemer aan een onderzoek en met een eigen bijdrage van 175 euro. Dat is vanaf 1 april 2023 niet meer nodig, zegt de minister.

NIPT

De voorbereidingen om de NIPT voor iedereen beschikbaar te stellen ‘zijn in volle gang’, schrijft Kuipers. Het RIVM heeft de aanbesteding met de laboratoria afgerond, maar aan aanbestedingen voor onder meer de apparatuur wordt nog gewerkt. Ook moeten de ict-systemen nog aangepast worden en loopt er een vergunningaanvraag.

Richtlijn

Medici werken ook nog aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie symptomen waar de NIPT zich op richt. Die moet daar dan wel om vragen. De Gezondheidsraad had in 2020 geadviseerd om die zogenoemde nevenbevindingen alleen te melden als die ‘klinisch relevant en ernstig’ zijn. (ANP)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!

Gerelateerd