64 jongeren hebben een dwarslaesie door lachgas

  • 25 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kinderverpleegkunde

De schade na het gebruik van lachgas kan enorm zijn. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN), bevestigt de vereniging na een bericht van RTL Nieuws. Uit de proef blijkt dat ten minste 64 jongeren de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis zijn behandeld vanwege het gebruik van lachgas. De jongste was 17 jaar, de oudste 30. 

22 jaar

Neurologen zagen het afgelopen jaar meer patiënten dan ooit en het aantal slachtoffers blijft toenemen, meldt RTL. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 22 jaar. Het jongste slachtoffer was op het moment van de verkregen dwarslaesie 17 jaar oud, de oudste 30. Het is voor het eerst dat de permanente schade na het gebruik van lachgas in kaart is gebracht. Ook worden meer gebruikers gezien die problematisch gedrag vertonen in het gebruik van lachgas, bijvoorbeeld jongeren die meer dan 100 lachgasballonnen per dag nemen. 

Schade veel groter

Volgens RTL is het aantal jongeren dat door lachgas een dwarslaesie heeft opgelopen vele malen groter dan de nu gemelde 64. Aan de steekproef deden slechts 42 van de aangeschreven 78 ziekenhuizen mee. Een dwarslaesie door lachgas ontstaat door een tekort aan vitamine B12, dat door lachgas wordt veroorzaakt. Dit zorgt voor schade in de zenuwen in het ruggenmerg met een gedeeltelijke dwarslaesie tot gevolg. Ook psychoses en epilepsie zijn een mogelijk gevolg van het gebruik van lachgas. Bron RTL, AD

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.