Trauma bij baby's en peuters

  • 16 november 2021
  • Congres/Symposium
  • Kinderverpleegkunde

Overmatig huilen of slecht slapen en eten komt bij veel kinderen voor. Maar wist u dat deze symptomen zouden kunnen duiden op een trauma? Trauma bij zeer jonge kinderen kan ontstaan door een schokkende gebeurtenis zoals afwijzing van de ouder. Ook psychische problemen van een van de ouders (bijvoorbeeld als gevolg van een trauma) hebben impact op het kind.

Hoe openbaart een trauma zich als een kind het nog niet onder woorden kan brengen? Hoe beïnvloedt een trauma op jonge leeftijd de hechting? Wat is de impact op het gezin als systeem? En wat zijn de behandelmogelijkheden om de gevolgen van ernstig psychisch letsel op de ontwikkeling van een kind zoveel mogelijk te beperken? Voor meer informatie klik hier. 

Accreditatie V&VN: 11 punten

Locatie: Zeist en online 

Congresses 3374 Attachment1 Istock Meisjemetbeer288x225

Hoe openbaart een trauma zich als een kind het nog niet onder woorden kan brengen? Hoe beïnvloedt een trauma op jonge leeftijd de hechting? Wat is de impact op het gezin als systeem? En wat zijn de behandelmogelijkheden om de gevolgen van ernstig psychisch letsel op de ontwikkeling van een kind zoveel mogelijk te beperken?

Tijdens dit congres leert u hoe u baby’s en peuters de juiste trauma sensitieve zorg biedt, welke noodzakelijk is om het trauma te kunnen verwerken.

Een trauma kan de ontwikkeling van een jong kind ernstig verstoren. Herken de signalen vroegtijdig en bied de juiste ondersteuning!

Tijdens dit geaccrediteerde congres leert u onder andere:

Het herkennen van signalen en gedragingen die kunnen wijzen op een trauma

Hoe u een trauma bespreekbaar maakt en hoe u het gezin als systeem begeleidt
Het belang van vroeg onderkennen van een trauma voor de ontwikkeling van een kind
Op welke manier veilige hechting ontstaat en hoe u hechtingsproblemen herkent
Hoe traumabehandeling van kind met ouders verloopt: psycho-educatie en EMDR

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!