Blog: De ervaring van een 1e jaars HBO-V student, studeren in coronatijd

  • 9 april 2021
  • Blog/Vlog
  • Jong Professionals

Zelfs nu in tijden van Corona probeert iedereen het beste ervan te maken.

Mijn naam is Helena en ik ben eerstejaars verpleegkunde student aan de Hogeschool Utrecht. In deze korte blog ga ik het hebben over hoe ik het eerste half jaar mijn opleiding verpleegkunde tijdens corona heb ervaren.

De voorbereidingen voor de start van het schooljaar waren goed geregeld, tijdens zomervakantie ontving ik mailtjes met informatie erover. Aan het begin van het jaar kregen wij een boekenlijst met boeken die je ''nodig'' hebt. Studieboeken zijn meestal vrij duur en vooral voor deze studie moet je veel boeken hebben. Zelf had ik een stuk of 9 boeken gekocht, dat is ongeveer iets meer dan de helft van alle boeken die je moest aanschaffen. Ik heb voor mijn beide toetsweken bijna geen boeken gebruikt om te leren.

Mijn tip aan jullie is om alleen de boeken te halen die je echt nodig hebt, dus bijvoorbeeld boeken voor verpleegtechnische vaardigheden en communicatie- of psychologie boeken.

Door Corona vinden alle lessen online plaats via Microsoft Teams behalve COVA (communicatie vaardigheden) en VTV (verpleegtechnische vaardigheden). De lessen waren aan het begin van het jaar super leuk en interessant, dat zijn ze nu nog steeds maar in verband met corona en thuiszitten kijken steeds meer studenten op tegen de online lessen. De lessen zijn wel fijn en leerzaam, de stof die je krijgt is niet zo zeer moeilijk maar het is wel veel. Het is dus belangrijk om goed de lessen bij te houden en te volgen.

In het eerste halfjaar waren er in totaal 3 toetsen en moesten wij één verslag schrijven (wijkanalyse). De drie toetsen bestaan uit twee kennistoetsen uit alleen maar uit multiple-choice vragen bestaan. Kennistoets 1 in blok A  bestaat uit 50 vragen en kennistoets 2 in blok B uit 100 vragen, dit houdt in dat er in elk blok 50 vragen werden gesteld uit het blok waar je mee bezig was en de voorgaande blokken die je hebt gehad.  De derde toets vindt plaats in blok C en dat is een integrale toets die vrij praktisch gericht is, er komen onder andere veel open vragen in voor.

Over het algemeen vind ik dat het curriculum prima te doen is maar, nog belangrijker, heel interessant en leuk om te doen. Zelfs nu in tijden van Corona probeert iedereen het beste ervan te maken.

 

Mijn tip aan studenten is om alleen de boeken te halen die je echt nodig hebt, dus bijvoorbeeld boeken voor verpleegtechnische vaardigheden en communicatie- of psychologie boeken.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)