Jeugdverpleegkundig specialist Ingrid Brokx van V&VN jeugd heeft samen met een arts van de AJN een oplegger “Oekraïne” geschreven als aanvulling op de handreiking “Intake JGZ voor statushouders kinderen”. Ook heeft ze een Nederlands/Oekraïense vragenlijst gemaakt ter ondersteuning van de intake JGZ bij Oekraïense gezinnen. Omdat mensen uit Oekraïne niet bekend zijn met de jeugdgezondheidszorg heeft ze ook gezorgd voor een Nederlandstalige en Oekraïens informatiefolder over de JGZ.

Informatiebronnen Oekraïense vluchtelingenkinderen

Voor mensen uit Oekraïne:

  • Refugeehelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en voor iedereen die zich voor hen in wil zetten.
  • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn (06 - 4815 8053) geopend voor vluchtelingen uit Oekraïne. Vrijwilligers kunnen vragen in het Oekraïens beantwoorden. Als het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar andere instanties.
  • 070 – 4455888 is de hulplijn van het Rode Kruis voor mensen die vragen hebben in het Nederlands. Zowel hulpvragers als hulpaanbieders kunnen daar terecht.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)