Zorgpad E-consulten in de praktijk

  • 10 augustus 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Afbeelding6

Yunio en GGD Zeeland werken met een E-consult voor peuters met relatief weinig risico, waarvan de ouders digitaal vaardig zijn en de Nederlandse taal beheersen. Ouders vullen voor het E-consult een set aan vragenlijsten in en krijgen een digitale terugkoppeling. Er wordt o.a. gewerkt met de gevalideerde ASQ, de balansmeter en gevraagd naar ingrijpende gebeurtenissen. Ouders kunnen thuis de testjes met hun kind doen, in alle rust.

Tijdens een gerandomiseerde trial is gekeken naar de resultaten. Doordat ouders de testjes zelf doen, krijgen ze veel informatie over hun kind en gaan ze bewuster naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Terugkoppeling vinden ouders erg belangrijk. De vragenlijsten leveren de JGZ veel meer informatie op dan je tijdens een consult kan navragen.

Voor de ouders is de tijdsbesteding langer dan de duur van een face-to-face consult, maar als je alles bij elkaar optelt (reistijd naar het consultatiebureau, wachttijd, uit- en aankleden) is het korter. Het E-consult levert de jeugdverpleegkundigen meer tijd op voor een aanvullend flexibel aanbod aan kwetsbare gezinnen. Met dit innoverende aanbod versterken jeugdverpleegkundigen hun eigen rol. Conclusie van het onderzoek: het zorgpad E-consult is een in deze tijd passend alternatief, ouders zijn positief, goede selectie vooraf is belangrijk, maar voorkom wel dat de vrij gekomen tijd wegvliegt. De methode is gebaseerd op het gebruik van de SPARK, die is degelijk gevalideerd.

Informatie is te vinden op de SPARK website.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)