Visuals Hoogbegaafdheid en de effecten van ondervraging

  • 23 januari 2024
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Hoogbegaafdheid

Als kinderen OVERvraagd worden, komen we meestal snel in actie. Het aanbod wordt aangepast of er wordt gezocht naar passend onderwijs. Maar wat doen we als kinderen ONDERvraagd worden? In veel gevallen wachten we dan nog helaas te lang met het nemen van maatregelen of we zetten interventies in die onvoldoende passend zijn. Gevolg is dat een kind zich niet begrepen voelt met alle gevolgen van dien. De één krijgt bijvoorbeeld een kort lontje, wordt brutaal en wordt gezien als onhandelbaar. Er worden interventies ingezet op het gedrag in plaats van dat er gekeken wordt naar de reden áchter het gedrag. Sommige kinderen worden stil, trekken zich terug en worden ziek.

Kim Hovestad heeft de gevolgen van te lange ondervraging heel mooi in beeld gebracht. Gedrag is een waarschuwingslampje. Stel je onderzoekend op en kijk naar de reden achter gedrag.

Ken je ook de oudervereninging? : Hoogbegaafdheid – Balans (balansdigitaal.nl)
Kijk hier naar de Visuals Hoogbegaafdheid

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)