'Sûnens boppe' Jeugdverpleegkundige Franciske de Vries over 2020:

  • 20 januari 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
04 Franciske Terugblik

In de laatste week van 2020 blikte V&VN nieuws met een aantal zorgprofessionals terug op een veelbewogen, hectisch en heftig (corona) jaar, ook met: Franciske de Vries. Ze werkt als jeugdverpleegkundige 12+ bij GGD Fryslân en ging aan de slag als bemonsteraar.

Franciske, hoe heb jij 2020 beleefd?

“Als een rollercoaster. Het was een jaar in sneltreinvaart. Ondanks de ellende, vond ik het bijzonder om mee te maken. Het leerde mij dat ik vlot een andere taak op kan pakken en dat ik de komende jaren niet bang hoef te zijn om vastgeroest te zitten. Ook leerde ik dat de zorg echt mijn ding is. Of het nu jeugd of ouderen zijn, de omgang met mensen geeft mij de drive.”

Wat was jouw hoogtepunt?

“Samenwerken in een organisatie die middenin de samenleving staat. Veiligheidsregio Fryslân toonde lef. Daarmee is het jaardoel: ‘bekender’ worden bij het brede publiek ruimschoots gehaald. Een ander hoogtepunt? Samenwerken met nieuwe collega’s en de kwaliteiten van iedereen ontdekken. Dit was het meest bewogen jaar in mijn ruim dertigjarige GGD-carrière.”

En het absolute dieptepunt?

“Het coronavirus dat wereldwijd kwam, zag en overwon. En dat ondanks de aanvankelijke trots op de zorg, het nu lijkt alsof wij de coronamaatregelen en consequenties moeten verdedigen. Een ander dieptepunt is de enorme impact die het op iedereen heeft, zoals ondernemers die met de handen op de rug staan of mensen die in eenzaamheid leven.”

Welke les neem je mee naar 2021?

“Werken in de gezondheidszorg brengt grote uitdagingen mee en vragen om een uiterst flexibele houding. De slogan ‘alleen samen’ kreeg zeker in de zorg inhoud. Ik zag ook dat er veel competentie in de collega’s zit. Ik ben heel trots op hoe ze er stonden en hun groei. En ondanks dat corona de boventoon voert, is het belangrijk om de preventieve doelstelling van de GGD te blijven koesteren.”

Wat hoop je voor het nieuwe jaar?

“Sûnens boppe (gezondheid boven alles).”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)