Stage in de wonderenwereld van de GGD

  • 20 januari 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Thumbnail 1.10 Betty A (Met Bril)

Pien van Gennip liep als vierdejaars student HBO-V stage bij een GGD. Het opende haar de ogen. En het is niet onwaarschijnlijk dat ze er straks weer aanklopt, mét diploma in de hand. Dat klinkt niet zo bijzonder, maar stagelopen bij de GGD is relatief nieuw. Haar docent Betty Bakker vertelt waarom, hoe en wat.

Bakker zorgde ervoor dat er inmiddels 24 verpleegkunde studenten per jaar stage lopen bij de GGD. Waarom dat noodzakelijk is vertelt ze vol vuur en humor. Bakker: ‘Na 33 jaar in de thuiszorg kwam ik terecht bij de GGD. Daar werd geheel anders omgesprongen met stageplaatsen dan in de thuiszorg. Medewerkers mochten zelf aangeven of ze ruimte hadden voor stagiaires. En er was alleen plaats voor vierdejaars stagiaires. Zonde, vond ik dat.’ Vervolgens ging Bakker lesgeven op Hogeschool Utrecht en haar klas bleek vaak uit een bonte verzameling van opleidingen te bestaan: Fysiotherapie, Verpleegkunde, Social Work, Pedagogiek. ‘”Wat is het mooi dat deze mensen elkaar hier leren kennen,” dacht ik. ‘En wat zou het mooi zijn als ze elkaar tijdens een stage ook tegen het lijf lopen.”’ Na veel mails, telefoontjes, vergaderingen en gesprekken was het zover. Zowel derde als vierdejaars Verpleegkunde lopen nu stage bij de GGD, ieder half jaar een nieuwe lichting. Niet alleen in de jeugdgezondheidszorg, zoals voorheen vaak het geval was, maar ook binnen andere afdelingen.

Waarom is het belangrijk dat studenten stage lopen binnen de GGD? Bakker: ‘De meeste studenten willen naar het ziekenhuis. Je denkt aan verpleegkunde en ziet meteen de bedden voor je. Maar het is goed dat ze andere sectoren leren kennen.’

Lees hier verder over de ervaringen van stagiaires in de wonderenwereld van de GGD. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)