Spoedberaad JGZ tijdens de crisis

  • 4 januari 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

Het is weer alle hens aan dek in de publieke gezondheid. We zijn wederom in een crisis beland. De Omikron variant grijpt steeds sneller om zich heen. Ons aller belang is om deze crisis snel het hoofd te bieden en Nederland weer in rustig vaarwater te krijgen en anderzijds de jeugdgezondheidszorg te blijven garanderen. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid van deze pandemie zetten de beslissers op alle niveaus voor zeer ingewikkelde dilemma’s. Het is dus geen gemakkelijke positie voor bestuurders in de publieke gezondheid. Daar heeft V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen veel begrip en respect voor. Maar we maken ons ook grote zorgen over het stopzetten van de preventieve jeugdgezondheidszorg, vooral omdat het juist in een crisistijd van belang is om aandacht te blijven besteden aan het gezond en veilig opgroeien van de nieuwe generatie. Vanuit onze betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de bevolking doen wij als beroepsvereniging van jeugdverpleegkundigen, u hierbij een handreiking om als koepels van werkgevers samen met de beroepsorganisaties uit de JGZ samen een plan te maken voor de langere termijn.

De AJN Jeugdartsen Nederland onderschrijft de handreiking van de Vakgroep Jeugd, V&VN afdeling Maatschappij en Gezondheid om gezamenlijk een plan van aanpak te maken voor de langere termijn. De AJN ondersteunt de oproep om te kijken naar het verminderen van regionale verschillen in preventieve jeugdgezondheidszorg. Het evalueren en actualiseren van het landelijke prioriteringskader JGZ (Uitval reguliere zorg door COVID-19 bij de jeugdgezondheidszorg, AEF rapport 2/2021) kan hierbij helpend zijn. De AJN gaat graag samen met de Vakgroep Jeugd hierover met JGZ managers in gesprek.

Lees hier de brief aan de bestuurders

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)