Postdoc onderzoek Prenataal Huisbezoek door de Jeugdverpleegkundigen

  • 22 maart 2023
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Eveliene Dera

Eveliene Dera, docent onderzoeker aan de Hogeschool Zuyd gaat met een postdoc voucher onderzoek doen naar de rol van de jeugdverpleegkundige waarbij ze specifiek gaat kijken naar  ‘hoe’ de jeugdverpleegkundige uitvoering geeft aan het prenataal huisbezoek. Eveliene heeft hiermee de kans gekregen om voor een periode van 2 jaar 2 dagen in de week te werken aan het onderzoek. Het gaat Eveline om de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk en de verbetering van de gezondheid van de burgers in Zuid Limburg, die al jarenlang gemiddeld slechter scoren op de gezondheid dan de rest van Nederland. 

“Na meer als 17 jaar werkzaam geweest te zijn bij de Jeugdgezondheidszorg, heb ik in 2017 de overstap gemaakt naar Zuyd Hogeschool. Deze Hogeschool stelt elk jaar een beperkt aantal vouchers ter beschikking voor promotieonderzoek of een postdoc onderzoek. Als docent onderzoeker binnen de Academie Verpleegkunde heb ik een voorstel ingediend voor een postdoc voucher, met als thema de rol van de jeugdverpleegkundige binnen het programma Kansrijke Start, waarbij ik specifiek ga kijken naar  ‘hoe’ de jeugdverpleegkundige uitvoering geeft aan het prenataal huisbezoek. Het prenataal huisbezoek is bij uitstek een activiteit die door jeugdverpleegkundigen wordt uitgevoerd, met daarbij afstemming in de keten. Het voorstel is gehonoreerd en voor een periode van 2 jaar heb ik de kans gekregen om 2 dagen in de week te werken aan het onderzoek.

De uitvoering van dit onderzoek biedt de mogelijkheid om bij te dragen aan de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Daarbij draagt het onderzoek bij aan de regionale opdracht in Zuid Limburg, als het gaat om een verbetering van de gezondheid van de burgers, die al jarenlang gemiddeld slechter scoren op de gezondheid dan de rest van Nederland.

Het doen van onderzoek draagt eveneens bij aan de zichtbaarheid en de professionalisering van het jeugdverpleegkundig beroep.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)